MNSZ blog

Blog a Miskolci Nemzeti Színházról

   A színház világával való kapcsolatom még Egerben kezdődött, 1987-ben - amióta ott újra volt önálló társulat. Minden darabot láttam, volt, amit megnéztem huszon-valahányszor is. Színházi tárgyú írásaim, kritikáim a Heves Megyei Nap színházi mellékletében 1995-96-ban jelentek meg rendszeresen, de a melléklet megszűnése óta is előfordultak különböző lapokban, ma pedig internetes portálokon. És az is Egerben történt, hogy 2000 tavaszán a Piaf (a címszerepben fellépő művésznő ma már a Miskolci Nemzeti Színház tagja) egyik előadásának végén nagy meglepetésemre a színpadra szólítottak a darab szereplői, Örökös Néző címet kaptam tőlük. Természetesen nagyon meghatott, büszke voltam rá, s nem felejtem el máig sem, annál is inkább, hiszen ezt a címemet azóta is valamennyi direktor elismerte.
 Az évtizedekkel ezelőtt megszületett egri kötődés azonban nem akadályoz abban, hogy lássam és élvezzem, milyen nagyszerű dolgok születnek ma Miskolcon.
  Tisztelek mindenkit, akár színpadon van, akár a háttérben dolgozik a színház csodálatos világában. Magamat is erős szállal e világhoz tartozónak érzem.
 2010.04.05-én blogot indítottam: Színház Egerben (1884-től napjainkig)… és azon túl. Tíz éves születésnapját Lőkös Ildikó dramaturg köszöntötte - országos színházi portálon is.
 2014 óta volt miskolci rovata, 2021 végén ez önállósult, a régi cikkek egy részét átemeltem ide, az újak folyamatosan születnek.  Remélem, kiérdemli az Olvasó figyelmét! J.F.

 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
a blog közösségi csatornái



 

 
Lezárt szavazások


 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
* Velem/rólam - lapokban, rádióban, televízióban, online térben

PÁHOLYBAN



Szokott helyemen, az Erkély, jobb 1-es páholyban, 2024. február 2-án. Az első kép előadás előtt, a második közben készült, a színpadi takarásból.



Fotók: Kónya Máté

2023 MISKOLCI ADVENT, AZ MNSZ MŰSORA

A minap.hu (Mocsári László) felvétele.

2022 MNSZ 20XII/20XIII-AS ÉVADHIRDETŐ RENDEZVÉNY


 

Gálos Mihály Samu, a színház fotósának fényképén, Kincses Károly és Eperjesi Erika
között, a kép közepén én is éppen fényképezek.

 

2013 MISKOLC TELEVÍZIÓ


 

   2013. november 16-án éjjel elemlámpa-partyt rendezek a Miskolci Nemzeti Színházban. A Miskolc Televízió híradójában is beszámolt az eseményről, a Promenád című kulturális magazin  21-i adása azonban hosszabban is foglalkozott vele. Ebben én is nyilatkoztam...
   "Az ötletet az első pillanatban nagyszerűnek találtam, de meg kell mondjam, hogy minden várakozásomat felülmúlta. Annyira színes, érdekes volt, annyira sokféle ötlet, kis jelenet, apró kis finomságok, hosszabb jelenetek, a közönség is – ha akart – részt vehetett a dologban – egyszerűen fantasztikus. Nagyon szívesen jöttem, én egyébként az egri színházba gyakrabban járok mert ahhoz lakom közel, de feltétlenül, hogyha lesz ilyen program, el fogok jönni – előadásokra is szoktam járni Miskolcra – nagyon remek ötlet volt, remélem, minden évben megismétlik."  

 

2011 RÁDIÓ EGER - BESZÉLGETÉS NÁDASY ERIKÁVAL


 

Papsajt estek Egerszalókon

   „- A péntek-szombat ugye a felnőtteké, a családoké és ebben aztán van Hotel Mentholtól kezdve Bakelit-party, zenék a hetvenes évekből, Cseh est… Azt mondd el Erika, hogy választod ehhez a menüt! Kitaláltad, hogy legyen egy cseh est – na akkor mit főz Nádasy Erika?
   - Az az igazság, hogy magát a Cseh estet egy barátom találta ki, Juhász Ferinek hívják, aki arról híres, hogy a Színház összes előadását megnézi, mindegyiket nagyon-nagyon sokszor - és írt egy cseh úti beszámolót, amiről nagyon sokat mesélt nekem, de nem talált hozzá kiadót… és azt gondoltam, hogy mivel van nekem ez a lehetőség, hogy itt olvasgathatunk akár, meg elmondhatja az ő élményeit – nagyon élvezetesen tud mesélni – és nagyon sok anyaga van Prágáról például, mert halálosan szerelmes Prágába – hogy akkor ezt csomagoljuk be egy cseh estbe és hát természetesen kézenfekvő, hogy akkor főzzünk cseh ételt. Ebben is a Feri segítségét kértem, azt mondta, hogy na ez az én kedvenc fokhagyma levesem - azt is megmondja, hogy melyik kocsmából való a recept-, ez az én kedvenc vadasom - azt is megmondja, hogy honnan való - és nekem meg csak annyi a dolgom, hogy megfőzzem… Úgyhogy ez így alakult ki…”

* A részlet meg is hallgatható 
.

2002 ÖRÖKMOZGÓ (KORÁBBAN - 1989 -MEZŐKÖVESDI SZIVÁRVÁNY)



2000 ÉSZAK-MAGYARORSZÁG CÍMŰ LAP - GÁLAEST

1993 MAGYAR TELEVÍZIÓ SZÍNHÁZI NAPLÓ

   "- A Gárdonyi Géza Színház igazgatói szobájában találtam a falon egy okiratot, itt van a kezemben, átadom Önnek, kérem mondja el mi ez.
   - Ez a Szivárvány díj, annak a havonta megjelenő újságnak a díja, amelyet a Szent Imre Általános Iskolában, Mezőkövesden készítünk. Minden évben kiadjuk ezt a díjat azoknak, akik sokat segítik a lap munkáját, valamilyen módon. Nagyon jó a lap kapcsolata a színházzal, ezért most ők is megkapták….. Nagy lelkesedéssel, szívesen csinálom ezt a kis lapot. 
   - Milyen példányszámban jelenik meg a lap?
   - Általában száz, de volt már egyszer olyan alkalom, amikor ötszáz példányban is megjelent. Ezt sajnos minden hónapban nem tudjuk megtenni."

* Részlet a műsor felvételéből 
.

 

Elejére | Újabbak | Régebbiek | Végére |
 
Útmutatók


A KERESŐ
HASZNÁLATÁRÓL

 

 


ÚTMUTATÓ
A BLOGHOZ

 

 


MŰVELT ÚR
A SZÍNHÁZBAN

 


 
Menü
 
kommentek & Napló-archívum évenként
Friss hozzászólások
 
könyvajánló

 
hangos blog

A blog hangos szolgáltatása gyengénlátóknak.
Cikkek felolvasva!