MNSZ blog

Blog a Miskolci Nemzeti Színházról

   A színház világával való kapcsolatom még Egerben kezdődött, 1987-ben - amióta ott újra volt önálló társulat. Minden darabot láttam, volt, amit megnéztem huszon-valahányszor is. Színházi tárgyú írásaim, kritikáim a Heves Megyei Nap színházi mellékletében 1995-96-ban jelentek meg rendszeresen, de a melléklet megszűnése óta is előfordultak különböző lapokban, ma pedig internetes portálokon. És az is Egerben történt, hogy 2000 tavaszán a Piaf (a címszerepben fellépő művésznő ma már a Miskolci Nemzeti Színház tagja) egyik előadásának végén nagy meglepetésemre a színpadra szólítottak a darab szereplői, Örökös Néző címet kaptam tőlük. Természetesen nagyon meghatott, büszke voltam rá, s nem felejtem el máig sem, annál is inkább, hiszen ezt a címemet azóta is valamennyi direktor elismerte.
 Az évtizedekkel ezelőtt megszületett egri kötődés azonban nem akadályoz abban, hogy lássam és élvezzem, milyen nagyszerű dolgok születnek ma Miskolcon.
  Tisztelek mindenkit, akár színpadon van, akár a háttérben dolgozik a színház csodálatos világában. Magamat is erős szállal e világhoz tartozónak érzem.
 2010.04.05-én blogot indítottam: Színház Egerben (1884-től napjainkig)… és azon túl. Tíz éves születésnapját Lőkös Ildikó dramaturg köszöntötte - országos színházi portálon is.
 2014 óta volt miskolci rovata, 2021 végén ez önállósult, a régi cikkek egy részét átemeltem ide, az újak folyamatosan születnek.  Remélem, kiérdemli az Olvasó figyelmét! J.F.

 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
a blog közösségi csatornái



 

 
Lezárt szavazások


 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
* Előadások 2020/21 & 2021/22-es évad, részletező

PETŐFI SÁNDOR: A HELYSÉG KALAPÁCSA

Táncmim

Bemutató 2022. február 10., Kamaraszínház / A beszámoló a március 8-i előadásról készült.

A Magyar Televízió 1965-ben elkészítette Petőfi komikus eposzának, A helység kalapácsának filmváltozatát, olyan színészekkel a főszerepekben, mint Gábor Miklós (Lantos), Bessenyei Ferenc (Fejenagy), Major Tamás (Harangláb), Garas Dezső (Kántor), Mészáros Ági (Szemérmetes Erzsók), Gobbi Hilda (Amazontermészetű Márta). Zsurzs Éva rendezése vitán felül remekmű, számomra egyszerűen etalon, bármely feldolgozást tekintve.


 

   A Miskolci Balett Kozma Attila dramaturgiai munkájával, koreografálásában (asszisztens Fűzi Attila) és rendezésében, „táncmim“ műfaji megjelöléssel mutatta be.
   Rögtön az első percekben eszembe is jutott Zsurzs Éva filmje, Kokics Péter narrátorként hasonló igyekezettel és szenvedéllyel vezette be az ezen a délutánon történetesen alig néhány kivételtől eltekintve gyermek közönséget a történet világába.

 

Fotók: Éder Vera és Gálos Mihály Samu

   A koreográfia telis-teli remek ötletekkel, humorral, öröm nézni. Csak kiragadott példaként említem a pókok harcát a légylábért, vagy a gólyát, de ezek valójában epizódok a cselekményben, s a koreográfiáról imént mondottak végis-végig jellemzőek.
   A zene sokszínű, meglepetésekkel teli - gondolná hirtelenjében bárki is, hogy A helység kalapácsa előadásában elhangzik majd Záray Márta régi slágere (igaz, szöveg nélküli változatban), a Homokóra vagy éppen Puccini Turandotjából Kalaf áriája? Pedig igen! Azt, hogy népzene, népdalok is, magától értetődőbb, de az imént említettek és még mások is szervesen épülnek az előadás folyamatába. A zenét a montázson kívül Guido di Vona jegyzi. Meglepetésekkel teli - írtam, de annyiban mégsem, hogy illeszkedik a Miskolci Nemzeti Színház nagyszínpadán, a Kamaraszínházban, a Játékszínben is jellemző tendenciához, amikor is a prózai darabokban is néha első pillantra egészen meghökkentő, a cselekmény korát alaposan megkerülő betétek hangzanak el.
   Juhász Katalin díszletei és Bozóki Mara jelmezei a népi környezethez illően egyszerűek, praktikusak, ugyanakkor úgyszintén tele humorral, szemet gyönyörködtető színekkel, kellemes keretet teremtve a táncosok számára.
   A táncosok! Nem csak szakmai tudásukat csillogtatják meg az előadásban, de színészi képességeket is felmutatnak. Karektereiket arcjátékkal, esetenként szöveggel is remekül formálják.
   Márton Richárd János - Fejenagy, a helyi kovács, azaz a „helység kalapácsa” bumfordisága épp olyan hatást kelt a táncszínpadon, mint Bessenyei Ferenc a tévéfilmben.


 

   Erzsók asszony, a „szemérmetes” kocsmatulajdonos szerepében én Mohai Cintiát láttam (biztos vagyok benne, hogy Szűcs Boglárka sem kevésbé jó!) szemérmetessége mögül kikandikál rejtegetni próbált kikapóssága.


 

   A helybéli „lágyszívű“ kántor Dávid Patrik, ha - nem egészen jóindulatú - késztetésre is áll végül Erzsók elé, legyőzve maflaságát, a megjött bátorságtól egy kis mini hőssé válik.
   Harangláb, a „fondor lelkületű egyházfi” Bolla Dániel, akit az MNSZ rendszeres látogatói kisebb prózai szerepekben is többször láthatnak. Itt fondorlatosságát leplezni igyekszik, szeme azonban a figyelmes szemlélőnek elárulja.
  Márta, a kántor „amazontermészetű” felesége, azaz Kepess Boglárka jellemábrázolása is kitűnő.


 

   A konfliktus kialakulásában és egyre nagyobbá dagadásában tulajdonképpen ők játsszák a főszerepet. A többiek vagy belekeverednek, részeseiévé válnak így vagy úgy a történetnek, vagy a megoldást szolgálják. De hangsúlyozottan valamennyi szereplő remek teljesítményt nyújt, a már említetteken kívül Antonio Manuel Calvanese, Csörgő Réka, Efstathios Tzouvaras, Farkas Katalin, Filippo Nestola, Fűzi Attila, Giovanni Buttacavoli, Guido di Vona, Harangozó Lili, Havasi Virág Nina, Kocsis Andrea, Kozma Johanna, Lukács Ádám, Matei Szofi, Mátyás Flóra, Vályi Blanka.


 

   Minden dicséretet megérdemel a Miskolci Balett - bár itt most erről az előadásról van csak szó, tegyük hozzá, hogy ez valamennyi saját produkciójukra és más produkciókban közreműködésükre is áll. Nem tudom, mekkora felnőtt közönség látta már és fogja még látni az előadást, de veszít vele, aki nem. (Az előadás ügyelője Együd Tünde.)
 

 
Útmutatók


A KERESŐ
HASZNÁLATÁRÓL

 

 


ÚTMUTATÓ
A BLOGHOZ

 

 


MŰVELT ÚR
A SZÍNHÁZBAN

 


 
Menü
 
kommentek & Napló-archívum évenként
Friss hozzászólások
 
könyvajánló

 
hangos blog

A blog hangos szolgáltatása gyengénlátóknak.
Cikkek felolvasva!