MNSZ blog

Blog a Miskolci Nemzeti Színházról

   A színház világával való kapcsolatom még Egerben kezdődött, 1987-ben - amióta ott újra volt önálló társulat. Minden darabot láttam, volt, amit megnéztem huszon-valahányszor is. Színházi tárgyú írásaim, kritikáim a Heves Megyei Nap színházi mellékletében 1995-96-ban jelentek meg rendszeresen, de a melléklet megszűnése óta is előfordultak különböző lapokban, ma pedig internetes portálokon. És az is Egerben történt, hogy 2000 tavaszán a Piaf (a címszerepben fellépő művésznő ma már a Miskolci Nemzeti Színház tagja) egyik előadásának végén nagy meglepetésemre a színpadra szólítottak a darab szereplői, Örökös Néző címet kaptam tőlük. Természetesen nagyon meghatott, büszke voltam rá, s nem felejtem el máig sem, annál is inkább, hiszen ezt a címemet azóta is valamennyi direktor elismerte.
 Az évtizedekkel ezelőtt megszületett egri kötődés azonban nem akadályoz abban, hogy lássam és élvezzem, milyen nagyszerű dolgok születnek ma Miskolcon.
  Tisztelek mindenkit, akár színpadon van, akár a háttérben dolgozik a színház csodálatos világában. Magamat is erős szállal e világhoz tartozónak érzem.
 2010.04.05-én blogot indítottam: Színház Egerben (1884-től napjainkig)… és azon túl. Tíz éves születésnapját Lőkös Ildikó dramaturg köszöntötte - országos színházi portálon is.
 2014 óta volt miskolci rovata, 2021 végén ez önállósult, a régi cikkek egy részét átemeltem ide, az újak folyamatosan születnek.  Remélem, kiérdemli az Olvasó figyelmét! J.F.

 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
a blog közösségi csatornái



 

 
Lezárt szavazások


 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
* Színészmúzeum

KELEMEN LÁSZLÓ ÉS KORA

2015.01.15.

„Kelemen László és kora” – Kelemen László, a magyar nyelvű színjátszás intézményesítője és a kassai magyar színjátszás a reformkorban

  Kelemen László halálának kétszázadik évfordulóján a magyar színjátszás kezdeteire, az első hivatásos magyar színtársulat vezetőjére és a kassai magyar színjátszás indulására emlékezik a kassai Thália Színház tárlata, amely januárban Miskolcra érkezik - abba a városba, amelynek színházi múltja több szállal kötődik a kassai színházi élethez.Az első magyar nyelvű előadást, a "Csörgő sapka" című bohózatot 1816. május 19-én is a Miskolcról érkező együttes tartotta Kassán. A későbbi direktorok között pedig többek között Latabár Endre, Földessy Géza társulata is bemutatkozott mindkét városban.
   A tárlat a hagyományos színháztörténeti elemeken - a korabeli kassai sajtó hírein, színházi plakátokon, kéziratokon - kívül az előadások vizuális világát is hivatott visszaadni: a kor színházi kosztümjeit, díszletét, színházi jeleneteket bemutató rajzok és fotók mellett a kor ruha-, hajviseletét, jelmezvilágát idéző rekonstrukciókat is tartalmaz.
    A kiállításban résztvevő intézmények: Divadlo Thália Színház / Kassa, Országos Széchenyi Könyvtár / Budapest, Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet / Budapest, Ráday Könyvtár / Budapest, Ráday Levéltár / Budapest, Szegedi Levéltár / Szeged, Színháztörténeti és Színészmúzeum / Miskolc, Bocatius János Közkönyvtár, Helyismereti gyűjtemény / Kassa, Miskolci Nemzeti Színház/ Miskolc, Móra Ferenc Múzeum / Szeged
. a kiállítás és a pályázat ötletgazdái: Spišák Gyula, Péter Krisztina
   A tárlat január 15-én, 17 órakor nyílik meg a miskolci Színháztörténeti és Színészmúzeumban ( Miskolc, Déryné u. 3) és február 28-ig tekinthető meg keddtől szombatig 9-17 óra között.

 

KÉPEK

Képek a Színháztörténeti és Színészmúzeumról: Képtár menüpont
 

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA A MISKOLCI SZÍNÉSZMÚZEUMBAN

2012. 06. 17.

   Többször voltam már a miskolci Múzeumok éjszakáján is. Miskolc belvárosa ilyenkor igazán vonzó, lenyűgöző kavalkáddá alakul, a szabadtéri és a belső múzeumi programok között ingázó közönséggel. Számomra pedig külön vonzerő, hogy a Színháztörténeti és Színészmúzeum is kiveszi részét a programokból. Tegnap mielőtt odamentem volna, előbb megnéztem azt a kiállítást, amin egri főiskolások munkái láthatók - a Miskolci Nemzeti Színház új arculattervéhez. Azután a Jegyiroda kirakatában nézegettem az új társulat fotóit - köztük olyan művészekkel, akik 10 vagy éppen 1 évvel ezelőtt még Egerben játszottak, majd az éppen zajló Operafesztivál egyik kísérőprogramját, az utcatáncot néztem meg. A Múzeumban alkalmi karikatúrakiállítás is látható az állandó tárlat mellett, amit ezen az éjszakán Péva Ibolya művésznő exkluzív tárlatvezetésével lehetett megtekinteni. A Múzeum tegnapi programja a Dívák éjszakája címet viselte, filmvetítésen, előadás részletekkel idézték fel az elmúlt idők miskolci primadonnáit - köztük a később Egerben játszó Olgyai Magdát - és a Sanzonstaféta során Eperjesi Erikával (* video az Élő! rovatban) is találkozhatott a közönség.

 

Elejére | Újabbak | Régebbiek | Végére |
 
Útmutatók


A KERESŐ
HASZNÁLATÁRÓL

 

 


ÚTMUTATÓ
A BLOGHOZ

 

 


MŰVELT ÚR
A SZÍNHÁZBAN

 


 
Menü
 
kommentek & Napló-archívum évenként
Friss hozzászólások
 
könyvajánló

 
hangos blog

A blog hangos szolgáltatása gyengénlátóknak.
Cikkek felolvasva!